Júniusban is túráztunk

Június első szombatján olyan úticélt kerestünk, ahol a túra végén lemoshatjuk az út porát. Nagymáté gyönyörű környéke jó választásnak bizonyult, a Zselicben nyáron mindig van por, és a Magyarhertelendi fürdő is közel van ide. Így aztán megalapoztuk a Zselici triatlon túraversenyt, első alkalommal, 30 oC-os melegben egy kis könnyítéssel.

Kerékpár helyett most autóval mentünk Bakócára. Elosztva a kerekeket, kinek biciklire, kinek monociklire való jutott, csak Keke (Keresztes Józsi) különcködött, egy defekt után a pótkereket is igénybe vette, és triciklin fejezte be a túrát.

A templom mellet, az egykori zárda udvarán álló Lourdes-i barlangkápolna megtekintésével kezdtük a napot. Az épületben most könyvtár működik. Nem először járunk erre, Fehér Imréné könyvtáros már ismerősként fogadott bennünket, és büszkén mutatta meg birodalmát. A templom mögött bújik meg a szebb napokat látott Majláth-kastély, a szocialista érában még gyermekotthonként funkcionált, mostanra a természet vette birtokba az impozáns épületet.

A Majláthok birtokán kapott segédtiszti állást Fekete István író, aki a bakócai belgyógyász főorvos lányát vette feleségül.

A faluból az író műveit idéző tanösvény-táblák vezetnek fel Nagymátéra. Ezen indultunk el, aztán a letértünk a frissítő vizű Éger-kút felé, hogy a Szágyi halastavaknál tartsuk egy kis pihenőt. A nyugalmat és szépséget árasztó tóból a hattyú sem hiányozhat. A műúton visszakanyarodtunk Nagymáté felé, aztán az erdő hűvösében leküzdve a kaptatót, hamarosan felértünk a vadászházhoz. A megérdemelt pihenő után megcsodáltuk a füvészkert fenyőóriásait, aztán a tanösvény mentén visszamentünk Bakócára. Technikai gondok adódtak útközben, mások ilyenkor feladták a versenyt, műszaki stábunk azonban sikeresen kezelte problémát.

A strandhoz közeledve meglepődtünk, hogy milyen sokan teljesítették a triatlont, egészen műútig álltak a parkoló kísérőkocsik. Pedig útközben csak egy fiatal párral találkoztunk, akik Abaligetre igyekeztek a kék-túra útvonalán. A fürdőben aztán minden rendben volt, a meleg vizet sikeresen kombináltuk a hideg sörrel. A lángosra várva konstatáltuk, hogy mennyire elmaradott a Magyar Egészségügy. A lángossütő már sikeresen kombinálta fizetős szolgáltatást a várólistával. Az egészségügyben még választani kell: vagy ez, vagy az. De ahogy kedves barátom mondta, nincs az az idő, ami egyszer el ne jönne.

Szöveg, képek: Jónás István

0
0
0
s2smodern
Get more Joomla!® Templates and Joomla!® Forms From Crosstec